Берковският Балкан

Берковският Балкан е известен със своите малинови масиви, зреещи през месеците юли – август. В боровите и буковите гори има голям асортимент от ядливи гъби.

Град Берковица, намиращ се само на няколко километра от Бързия Холидей Клуб, представлява естествената изходна точка за туристите към старопланинския връх Ком. От центъра на Берковица до „новата хижа”, както я наричат местните, се шофира не повече от половин час по сравнително хубав, добре асфалтиран (за българските стандарти) път, който обаче е тесен и изисква максимална бдителност от водача. Шосето минава през изключително живописна местност: почти до небето се издигат вековни букови дървета, които закриват слънцето и осигуряват приятна прохлада дори в най-горещите летни дни. Край пътя, който многократно пресича реката, има подходящи места за пикник. Ще можете да се насладите и на няколко малки водопада. От новата хижа е възможно да се изберат различни пешеходни маршрути към върха. Не забравяйте да следите внимателно маркировката и тръгнете рано, за да не замръкнете в планината.

Преходи и разходки

Ако сте без кола или просто обичате добрия стар класически, пешеходен туризъм в Балкана, можете да хванете маркировката за връх Ком от град Берковица. Преходът не е от най-лесните, все пак е изкачване на старопланински връх. Проверете прогнозата за времето, заредете се с търпение, с храна, с вода, с дъждобран, с батерия за фотоапарата и за мобилния телефон, и с нещо сладичко за подкрепа на силите по пътя. Носете си и фенерче, в случай, че загубите маркировката и се наложи да замръкнете в гората. Преходът до старата хижа от града е със средна продължителност 5-6 часа, откъдето до върха остават още около два часа.

Предлагаме ви и вариант за по-лека разходка – от югозападния край на село Бързия до местност Ашиклар – лек двучасов преход, който почти през цялото време се движи хоризонтално. Трасето от село Бързия до местност Пръшковица е по съществуващия път и също отнема около 2 часа.

Клисурски манастир

Клисурски манастир „Св. Св. Кирил и Методий“ е действащ девически манастир от 2008 година. Преди това, още от времето на Втората българска държава (1240 година) той функционира като мъжка общежитийна света обител. Манастирът е страдал през годините от завоеватели многократно, но през 19-ти век успява да дочака своето пълно възстановяване. От Освобождението до наши дни той отново е дом на активен монашески живот, съхранил старите Православни традиции. В манастира има действащо иконописно ателие, в което сестрите изографисват иконите, спазвайки свещения канон на древната Охридска школа.

ЖивописнаЕко пътека

Живописна екопътека започва от гр. Берковица и се движи по поречието на река Голяма река. Продължителността на разходката е между 4 и 5 часа, като най-високата кота, до която се достига по пътя, е на 890 метра надморска височина, при максимална денивелация от 340 метра, което прави прехода изключително приятен дори за неподготвените туристи.

Учебно опитно горско стопанство„Петрохан“

В село Бързия се намира и Учебно опитно горско стопанство „Петрохан“, което е учебна база на Лесотехническия университет. В неговата територия се намират най-добрите букови насаждения в Европа.

Излет доЛесопарк „Калето“

Лесопарк „Калето“ се издига над северната част на град Берковица, при 515 метра надморска височина. На хълма, както предполага самото наименование, се намират разкопки на крепост от Древноримската епоха. От „Калето” се разкрива красива панорама към Старопланинското било, към град Берковица и към неговите околности. Лесопарк „Калето” предлага на почти всички категории туристи възможност за излет сред природата и за краткотраен активен отдих.

„Хайдушки водопади“

“Хайдушките водопади” са няколко малки водопада с височина 2-3 метра. Намират се в красивата долина на р. Голяма река, на 9 км от гр. Берковица. Тук се събират водите на реките Ценкова, Сливашка и Средна бара. До водопадите има стар асфалтиран път, който е подходящ за колоездене или за разходка пеша.